RESOC Kempen, het regionaal sociaaleconomisch overlegcomité van de Kempen, is door de jury van de ’nv gezond award’ verkozen tot winnaar van de categorie ‘individuele KMO’. ‘We zijn heel blij met deze award, zegt coördinator Dominique Van Dijck. ‘RESOC Kempen wil niet enkel duurzaamheid promoten, maar zelf ook het goede voorbeeld geven. De aandacht voor gezondheid op de werkvloer kadert binnen ons  breder beleid op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De award is een mooie erkenning van onze inspanningen’.  

Drie maanden lang is het team bewust bezig geweest met gezond eten, genoeg bewegen, een correcte zithouding achter de pc’s en werkbaar werk (aspecten zoals stress, veiligheid, balans werk-privé, leerkansen, enzovoort). Via interne nieuwsbrieven kregen de collega’s meer informatie over deze thema’s en werden verschillende acties aangekondigd. De ‘fruithaas’ liet appels achter op onze bureaus en introduceerde de fruitmand, collega’s werden aangemoedigd om ‘gezonde proevertjes’ mee te brengen, de ‘zit-je-goed-dokter’ kwam langs om onze zithouding te verbeteren, we organiseerden een wedstrijdje ‘stappen tellen’ en uit de  personeelsbevraging op het vlak van ‘werkbaar werk’ kwamen, naast een algemene goede score, toch nog een aantal werkpunten. Collega’s konden ook suggesties doen en elkaar tips geven op hiervoor gemaakte ‘wc-flappen’.

‘Wat werkte was de ludieke aanpak van de campagne’,  zegt Dominique Van Dijck. ‘Er werd niet met het vingertje gewezen, maar verandering in gedrag werd aangemoedigd met leuke, positieve en aanmoedigende acties. Hierdoor krijg je zin om je er echt voor in te zetten!’.

RESOC Kempen bekijkt nog hoe ze de aandacht voor gezondheid levend kan houden in het team, maar besluit dat er toch een gedragsverandering heeft plaats gehad. Zo wordt er meer fruit gegeten op het werk en zijn collega’s zich bewust dat met een overwegend zittend beroep je elke kans om te bewegen moet aangrijpen. ‘De enige verliezer  in dit verhaal is de koekjestrommel’, grapt Dominique Van Dijck, ‘die blijft leeg’.

RESOC Kempen deelt haar ervaringen graag met andere organisaties. Recent werd er een MVO-werkgroep opgericht voor de bedrijven en organisaties op de Campus Blairon, waar ook RESOC Kempen gehuisvest is. In die werkgroep kunnen op het vlak van gezondheid gezamenlijke acties opgezet worden en goede praktijken gedeeld worden.

RESOC Kempen is het regionaal sociaaleconomisch overlegcomité van de Kempen. Binnen RESOC Kempen bundelen de sociale partners, de lokale besturen (gemeenten en de provincie Antwerpen) en andere streekactoren zoals de Thomas More Hogeschool Kempen, SPK, VDAB en VKW de krachten. Het doel is een welvarende regio, vandaag en morgen. Werkgelegenheid en economie zijn de kerndomeinen van de RESOC werking. Een belangrijke opdracht is de opmaak van een Streekpact, een gezamenlijke toekomstvisie voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de streek. RESOC Kempen heeft ook projectontwikkelaars in dienst die bedrijven (gratis) begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van een loopbaan- en diversiteitsplan.

Het VIGeZ en zijn partners willen met de ‘nv gezond award’ KMO’s in beweging brengen om meer aandacht te hebben voor gezondheid op de werkvloer. Dit vanuit de overtuiging dat gezonde werknemers zich meer betrokken voelen tot hun werkgever en dus minder snel afhaken. De ‘nv gezond award’ wil ook de samenwerking tussen KMO’s stimuleren en roept daarom 2 categorieën in het leven: de categorie ‘individuele KMO’ en de categorie ‘groep van KMO’s’.

De foto in de bijlage is van het MVO-team (van links naar rechts: Chantal Hendrikse, Tine Bonnarens en Severine Appelmans) dat de gezondheidscampagne uitwerkte.